Pravidlá ľadového hokeja – počet hráčov, ofsajd, tresty, buly

Získajte najlepšie a najväčšie BONUSY!

Online stávková kancelária Fortuna

Bonus 30 € stávka bez rizika

Stav si
Online stávková kancelária Tipsport

Bonus až 4 000 € a 20 € zadarmo

Stav si
Online stávková kancelária DOXXbet

Bonus až 5 000 € a 20 € zadarmo

Stav si
18 + Hazardné hry predstavujú riziko finančných strát a vzniku závislosti.

Ľadový hokej je ostro sledovaný šport na Slovensku. Najväčší ošiaľ vládne počas majstrovstiev sveta, no mimoriadne populárna je aj naša extraliga či zámorská NHL. Ak tiež patríte medzi hokejových fanúšikov, ale v niektorých pravidlách nemáte úplne jasno, prinášame vám výklad základných pravidiel.

Rozhodcovia v ľadovom hokeji. Foto: ČTK / imago sportfotodienst / Mario Wiedel

Predĺženie a nájazdyHráčiTresty

Ofsajd a zak. uvoľnenieVhadzovanie

Pravidlá hokeja: dĺžka zápasu (hrací čas), koľko trvá zápas, tretiny, prestávky

Základná hracia doba hokejového zápasu je 60 minút, pričom je rozdelená na tri tretiny po 20 minút. Medzi nimi sú dve 15-minútové prestávky. V prípade remízy nasleduje predĺženie, pred ktorým je trojminútová pauza. Súčasťou tretín sú aj minútové reklamné prestávky. Medzi tretinami chodia hráči do kabín a na klzisko vychádzajú rolby, ktoré upravujú ľad.

sipka Vo Fortune si na rôzne hokejové zápasy môžete staviť za 30 eur bez rizika. Stačí kliknúť SEM a vytvoriť si konto.

Stav si na priebeh zápasu tu

Predĺženie a samostatné nájazdy – počet hráčov v predĺžení, trvanie, počet nájazdov

Ako už vieme, v súťažných hokejových zápasoch sa stretnutie nikdy nekončí remízou. Ak po 60 odohratých minútach svieti na ukazovateli skóre nerozhodný stav, ide sa do predĺženia. To má odlišné trvanie aj pravidlá v slovenskej extralige, NHL či na majstrovstvách sveta. Taktiež záleži na tom, či sa hrá základná časť alebo play-off. Jedno však majú všetky súťaže spoločné – ak niekto v predĺžení skóruje, víťazí.

Slovenská extraliga – predĺženie, nájazdy (základná časť vs. play-off)

V našej najvyššej súťaži sa v základnej časti hrá päťminútové predĺženie, v ktorom majú oba tímy na ľade troch hráčov. Ak nikto nestrelí gól, prejde sa do samostatných nájazdov. V nich sa žrebuje mincou, ktorý tím pôjde ako prvý. Obe mužstvá majú k dispozícii päť sérií, samozrejme, môže sa skončiť aj skôr, ak bude mať jeden tím nedostihnuteľný náskok. Ak bude po piatich sériách nerozhodný stav, nasleduje tzv. rýchla smrť.

V play-off je systém odlišný. V prípade remízy čaká mužstvá 20-minútové predĺženie, v ktorom hrajú piati proti piatim. Ak nepadne gól, ide sa na nájazdy, no to len v prípade, že zápas nemôže rozhodnúť o postupujúcom tíme. Ak bude v kvalifikačných dueloch (ktoré hrajú mužstvá na 7. – 10. mieste na tri víťazné zápasy) stav 2:0, nájazdy sa rušia a hrajú sa 20-minútové predĺženia, kým nepadne gól. Rovnako to bude aj v ďalších dueloch série. Tak isto to bude aj od štvrťfinále, ak sa bude hrať akýkoľvek zápas, ktorý môže rozhodnúť. Dokonca od piateho stretnutia sa nájazdy rušia aj v prípade vyrovnaného stavu 2:2.

Systém predĺženia a nájazdov v NHL (zlatý gól v play-off)

V základnej časti NHL sa taktiež po remíze odohrá päťminútové predĺženie troch proti trom, a ak v ňom nepadne gól, o víťazovi rozhodnú samostatné nájazdy. Na rozdiel od našej ligy sa však idú len tri série nájazdov a potom prípadná rýchla smrť. V play-off však nájazdy nie sú vôbec. Hrá sa na princíp zlatého gólu. Ak po troch tretinách panuje nerozhodný stav, nasleduje 15-minútová pauza a potom sa ide do 20-minútových predĺžení, až kým niekto neskóruje.

Predĺženie a samostatné nájazdy na MS v hokeji

V základnej časti (skupinovej fáze) majstrovstiev sveta je formát predĺženia a nájazdov rovnaký ako v základnej časti slovenskej extraligy. Vo vyraďovacej časti sa už hrá 10-minútové predĺženie a po ňom v prípade potreby nasledujú nájazdy. Jedinou výnimkou je finále, kde sa kopíruje play-off NHL. Teda o víťazovi rozhodne "zlatý gól" a hrá sa na 20-minútové predĺženia.

Fortuna - registruj sa a vsaď si online

Počet hráčov v hokeji – na ľade a na striedačke (extraliga, MS v hokeji, NHL)

Každý zápas začínajú tímy dokopy so šiestimi hráčmi na ľade. Sú nimi brankár, dvaja obrancovia a traja útočníci. Obrancovia a útočníci sa pravidelne striedajú, vo výnimočných prípadoch aj brankár (buď kvôli zraneniu, alebo keď inkasuje príliš veľa gólov).

V európskych súťažiach vrátane Tipos extraligy a tiež na majstrovstvách sveta sa môže jedného zápasu zúčastniť dokopy 20 korčuliarov a 2 brankári. To znamená, že sa často striedajú štyri formácie. V zámorí sa však striedajú len tri obranné dvojice, keďže tréneri majú k dispozícii len 18 korčuliarov.

Pre lepší prehľad si maximálny počet hráčov v zápase môžete prezrieť v tabuľke:

Počet hráčov v tíme, ktorí môžu nastúpiť do zápasu
Súťaž Počet korčuliarov Brankári
Európske súťaže
MS v hokeji
20 2
Zámorské súťaže (NHL) 18 2

Striedanie hráčov v hokeji – kedy sa strieda, príliš veľa hráčov na ľade

Striedanie sa môže uskutočniť kedykoľvek počas hry. Jedinou výnimkou je zakázané uvoľnenie. Tím, ktorý sa previnil, nesmie striedať, až kým sa nevhodí buly. Keďže ide o nesmierne intenzívny šport, jednotlivé formácie sa zväčša striedajú po 30 sekundách až jednej minúte.

Často sa stáva, že mužstvo nevystrieda ideálne a zrazu má na ľade o hráča viac. Rozhodca odpíska príliš veľa hráčov na ľadovej ploche a jeden z hokejistov musí odísť na trestnú lavicu odpykať si dvojminútový trest.

Pravidlom je, že hráč, ktorý schádza z ľadu musí byť maximálne 1,5 metra pred striedačkou, aby jeho spoluhráč mohol naskočiť do hry. Zároveň už schádzajúci hráč nemôže aktívne zasiahnuť do diania. Hráč, ktorý je jednou nohou na ľade a jednou na striedačke, sa považuje za hráča mimo hry. Preto ak sa dotkne puku, automaticky sa píska porušenie pravidiel.

Hokejové pravidlá – kedy je ofsajd, zakázané uvoľnenie (icing)

Ofsajd v hokeji sa posudzuje na útočiacej modrej čiare. Všeobecne platí, že postavenie mimo hry sa píska, keď je útočiaci hráč oboma korčuľami v pásme súpera skôr ako puk. Najčastejšie ofsajdové situácie nastávajú, keď je útočník bez puku za modrou čiarou rýchlejšie ako jeho spoluhráč s pukom. Preto často vidíme, ako hráči čakajú na modrej čiare, kým sa puk dostane do útočného pásma.

Zakázané uvoľnenie, nazývané aj icing, nastáva, keď hráč zo svojho obranného pásma vyhodí puk cez všetky čiary bez toho, aby sa ho niekto dotkol v strednom či útočnom pásme. Puk však musí prejsť až za bránkovú čiaru súpera (nie medzi tri žrde). V prípade zakázaného uvoľnenia nemôže tím, ktorý sa previnil, striedať.

Existujú však prípady, kedy sa zakázané uvoľnenie nepíska, a to ak:

  • puk vyhodil tím, ktorý je v početnej nevýhode (neplatí v prípade hry bez brankára),
  • sa puk za bránu odrazí od tyčky,
  • hráč vyhodil puk priamo z vhadzovania,
  • podľa rozhodcu mohol niektorý z hráčov súpera (okrem brankára) puk chytiť alebo dobehnúť,
  • brankár naznačí, že chce pokračovať v hre,
  • spoluhráč bude pri puku skôr ako súper.

Typy trestov – menší trest, do konca zápasu, osobný trest

Keďže hokej je tvrdý kontaktný šport, fauly sú jeho pravidelnou súčasťou, či už úmyselné, alebo nie. Za nedovolený zákrok prichádza trest v podobe vylúčenia, takže faulujúci hráč odíde na trestnú lavicu a dostane svoj tím do početnej nevýhody (oslabenia), prípadne musí jeho brankár čeliť trestnému strieľaniu. V tabuľke nájdete, aké tresty sa udeľujú v hokeji.

Hokej: typy trestov a ich trvanie
Druh trestu Trvanie
Menší trest 2 minúty
Menší trest pre hráčsku lavicu 2 minúty
Väčší trest 5 minút + do konca zápasu
Dvojitý menší trest 2 + 2 minúty
Osobný trest 10 minút
Osobný trest do konca stretnutia do konca zápasu
Trest v hre 5 minút + do konca zápasu + jeden ďalší zápas
Trestné strieľanie Faulovaný hráč ide samostatný nájazd proti brankárovi
Disciplinárne konanie prebieha dodatočne po zápase, previnilý hráč dostane stopku na jeden a viac zápasov

V niektorých prípadoch sa tresty zvyknú aj kombinovať. Napríklad poznáme aj väčší + menší trest (5 + 2 minúty na časomere a následne do konca stretnutia). Častým javom je aj menší + osobný trest, najmä pri bitkách.

sipka Vo Fortune si v hokejových zápasoch môžete staviť aj na počet dvojminútových trestov, a to za 30 eur bez rizika. Stačí si vytvoriť konto a uskutočniť prvý vklad v rovnakej hodnote.

Fauly v ľadovom hokeji – typy faulov, vylúčenia, nešportové správanie, trestná lavica

Rozhodcovia udeľujú tresty na základe závažnosti faulu či nešportového správania. Vylúčiť môžu viacero hráčov, no na ľade vždy musia byť aspoň traja za jeden tím. To znamená, že maximálna početná výhoda môže byť o dvoch hráčov, prípadne na konci pri hre bez brankára o troch. Aké typy porušenia pravidiel poznáme a aké tresty sa za ne udeľujú, si pozriete nižšie. V niektorých prípadoch vypíšeme viacero trestov, keďže vždy závisí od závažnosti priestupku či jeho následkov.

Typy faulov a nešportového správania + tresty
Typ faulu Trest
Uhryznutie trest v hre
Prudké vrazenie na mantinel menší+osobný, väčší+osobný do konca zápasu, trest v hre
Hra so zlomenou hokejkou menší trest
Bodnutie dvojitý menší+osobný, väčší+osobný do konca zápasu, trest v hre
Napadnutie menší, väčší+osobný do konca stretnutia
Napadnutie zozadu menší+osobný, väčší+osobný do konca zápasu
Napadnutie hlavy a krku menší+osobný, väčší+osobný do konca zápasu
Pád pod nohy menší, väčší+osobný do konca zápasu
Zovretie puku rukou menší trest, trestné strieľanie
Krosček menší, väčší+osobný do konca zápasu
Nebezpečný výstroj osobný trest
Zdržiavanie hry menší, menší pre hráčsku lavicu, trestné strieľanie
Predstieranie faulu menší trest
Faul lakťom menší, väčší+osobný do konca zápasu
Zásah proti divákom trest v hre
Bitka menší, osobný, trest v hre, väčší+osobný do konca zápasu
Úder hlavou trest v hre
Hra so zdvihnutou hokejkou menší, dvojitý menší, väčší+osobný do konca zápasu
Držanie menší trest
Držanie hokejky protihráča menší trest
Hákovanie menší, väčší+osobný do konca zápasu
Neregulárna hokejka menší, menší+osobný, menší pre hráčsku lavicu
Zranený hráč odmieta opustiť ľadovú plochu menší, osobný
Nedovolené bránenie v hre menší, väčší+osobný do konca zápasu
Nedovolené bránenie v hre brankárovi menší trest
Kopnutie trest v hre
Faul kolenom menší, väčší+osobný do konca zápasu
Nečakané napadnutie menší, väčší+osobný do konca zápasu, trest v hre
Vedomý nedovolený odchod z trestnej lavice menší, menší+osobný do konca zápasu
Hra bez prilby menší trest
Ťahanie za vlasy, prilbu a masku menší, väčší+osobný do konca zápasu
Odmietnutie začať hru menší trest pre hráčsku lavicu
Pästný súboj (hrubosť) menší, dvojitý menší, väčší+osobný do konca zápasu
Seknutie menší, väčší+osobný do konca zápasu
Podkopnutie väčší+osobný do konca zápasu, trest v hre
Pichnutie dvojitý menší+osobný, väčší+osobný do konca zápasu, trest v hre
Pľutie na súpera/diváka trest v hre
Provokovanie súpera osobný trest
Vstup funkcionára na hraciu plochu osobný trest
Hodenie hokejky alebo predmetu osobný do konca zápasu, menší pre hráčsku lavicu
Príliš veľa hráčov na ľadovej ploche menší trest pre hráčsku lavicu
Podrazenie menší, väčší+osobný do konca zápasu

Okrem uvedených priestupkov voči pravidlám existuje aj napádanie rozhodcov, ktoré môže byť potrestané všetkymi typmi trestov. Opäť závisí od závažnosti situácie.

Ak drží puk tím, voči ktorému bol spáchaný faul, rozhodca zdvihne ruku a signalizuje vylúčenie. Vzápätí odchádza brankár na striedačku a do hry naskakuje šiesty hráč. V momente, ako sa puku dotkne protihráč, rozhodca zapíska a vylúči previnilého korčuliara. Ak mužstvo stihne streliť gól pred odpískaním faulu, vylúčenie sa nekoná.

Vhadzovanie (buly) – kde sa vhadzuje (kedy nastáva vhadzovanie)

Po každom prerušení hry prichádza na rad vhadzovanie puku do hry, ktoré vykonáva rozhodca. Oproti sebe stoja dvaja hráči, ktorí musia na vhodený puk zareagovať rýchlejšie ako protivník. Celkovo sa na ľadovej ploche nachádza deväť bodov na vhadzovanie puku:

  • Stredný bod
  • Štyri body v strednom pásme
  • Štyri body v oboch koncových pásmach

Všetky body musia mať červenú farbu, okrem stredného, ktorý musí byť modrý. Na strednom bode sa vhadzuje na začiatku každej tretiny či predĺženia a po každom strelenom góle. Vhadzuje sa tu aj po chybe čiarových rozhodcov pri zákázanom uvoľnení.

V strednom pásme sa najčastejšie vhadzuje po ofsajdových situáciách. Taktiež ak dôjde k zraneniu hráča a jeho tím mal v tej chvíli puk v strednom či útočnom pásme, nastane vhadzovanie na najbližšom bode v strednom pásme.

V koncových pásmach (útočnom a obrannom) sa zvyčajne vhadzuje, keď brankári podržia puk a prinútia rozhodcu prerušiť hru a taktiež po vylúčeniach či zakázanom uvoľnení. Keď od obrancu ide puk mimo ľadovej plochy (neúmyselne), vhadzuje sa opäť v pásme daného tímu. Výnimkou je, ak hráč stál v čase odrazu puku v strednom pásme. Toto pravidlo platí, aj keď sa puk odrazí od bránkovej konštrukcie.

Počas zápasov často vídame aj situácie, kedy rozhodca vymení jedného alebo oboch hokejistov na vhadzovaní za ich spoluhráčov. Deje sa tak preto, že napriek výzve nezaujmú správne postavenie alebo sú príliš zbrklí.

Stav si na priebeh zápasu tu

Hokejoví rozhodcovia – hlavný rozhodca, čiaroví rozhodcovia, videorozhodca

Rozhodcovia sú neodmysliteľnou súčasťou hokejového zápasu. Na šampionátoch IIHF je dovolený systém troch arbitrov (jeden hlavný a dvaja čiaroví), no najbežnejším zložením v profesionálnych ligách je kvarteto tvorené dvomi hlavnými a dvomi čiarovými rozhodcami.

Do hry zvykne zasahovať aj videorozhodca, ktorý pomáha kolegom objasniť niektoré situácie. Ide najmä o platnosť gólov, napríklad či puk prešiel cez bránkovú čiaru alebo či strelec úmyselne trafil puk inou časťou ako hokejkou.

Hlavní rozhodcovia pískajú fauly, komunikujú s videorozhodcom aj kapitánmi či trénermi tímov, vhadzujú buly v strednom bode a posudzujú hrací čas v prípade sporných momentov.

Čiaroví pískajú ofsajdy, posudzujú zakázané uvoľnenie, vhadzujú všetky buly okrem stredného bodu, zabraňujú bitkám a môžu písknuť len jeden typ faulu, a to príliš veľa hráčov na ľade.

Kedy je gól neplatný?

Gól rozhodcovia neuznajú, keď ešte pred jeho vsietením prišlo k posunutiu brány. Rovnako nebude platiť, ak ho hráč strelí inou časťou ako hokejkou, pričom pôjde o evidentný úmysel. Skóre sa nezmení ani po tom, čo bude jeden z útočiacich hráčov stáť počas strelenia gólu v bránkovisku súpera.

Ľadová plocha – dĺžka, šírka, IIHF vs. NHL

Rozmery ľadovej plochy v európskych ligách či v súťažiach IIHF sú 60 x 30 metrov. Oproti hracím plochám v NHL je dĺžka približne rovnaká s rozdielom možno jedného metra, keďže v zámorí sa uvádza 61 metrov. Podstatná odlišnosť je v šírke, ktorá má na zámorských plochách len 26 metrov.

Pravidlá ženského hokeja – hra telom (bodyček), ženský hokej vs. mužský

Ženský hokej taktiež rastie na popularite. Na Slovensku mu skvelú reklamu robí talentovaná Nela Lopušanová. Oproti mužskému však má jeden podstatný rozdiel, nemôže sa hrať tvrdo do tela. Bodyčeky sú povolené len v dvoch prípadoch:

  • ak má hokejistka jasný zámer hrať puk,
  • ak sa snaží získať kontrolu nad pukom.

Navyše musia ženy nosiť prilbu s ochranným krytom cez celú tvár alebo s ochrannou mriežkou rovnako ako nosia hráči v mládežníckych kategóriách.

FORTUNA online stávková kancelária

Stav si za 30 EUR bez rizika a získaj 30 free spinov - Fortuna

FORTUNA – STAV SI ZA 30 € BEZ RIZIKA

Zaregistruj sa a získaj 30 € stávku bez rizika, 30 free spinov a LIVE prenosy na Fortuna TV!

KLIKNI TU a stav si za 30 € bez rizika

18+ Hazardné hry predstavujú riziko finančných strát a vzniku závislosti. Hrajte zodpovedne a pre zábavu! Využitie bonusov je podmienené registráciou - informácie tu.

SÚVISIACE ČLÁNKY

Tímová fotka HK Nitra s titulom pre majstra Tipos extraligy 2023/2024.

Slovenská hokejová extraliga – program, zápasy, tabuľka

Termín, program, výsledky, tímy, tabuľka, kanadské bodovanie, história. 🏆 Všetky informácie o slovenskej Tipos extralige nájdete v tomto...

Florida Panthers (víťazi Stanley Cupu)

Program NHL: zápasy, výsledky, tabuľky online

Všetky dôležité informácie, program, tabuľky a výsledky z kanadsko-americkej NHL nájdete v tomto článku.

Slovenská hokejová liga

Slovenská hokejová liga: tímy, zápasy, tabuľky

Prečítajte si najdôležitejšie informácie o aktuálnej sezóne našej druhej najvyššej hokejovej súťaže. Program, výsledky, tabuľka a priame...

STÁVKOVÉ KANCELÁRIE

Stav si
Stav si
Stav si
Stav si

 

Zákaz hrania hazardných hier osobám mladším ako 18 rokov Hazardné hry predstavujú riziko finančných strát a vzniku závislosti.